Primary tabs

[plesni teatar] PSI / ERGstatus - B. Čakširan / 1, 2. i 3. 11 u 20h / UK Vuk Karadžić, Beograd

Podaci: 

predpremijera - ponedljeak 1. novembar 2010.
premijera - utorak 2. novembar 2010.
repriza - sreda 3. novembar 2010.
UK Vuk Karadžić, Bul. Karalja Aleksandra77a, 011 24 24 860

ucesnici: 

Ideja i koreografija: Boris Čakširan
Muzika: Aleksandra Djokić
Dramaturgija: Marko Pejović
Scenografija i kostimografija: Boris Čakširan
Video: Andrijana Lubina i Boris Zemljačenko

Specijalni gost na projektu:
Koreograf Bojana Mišić

Igraju:
Jelena Stojiljković
Jovana Rakić Kiselčić
Stojan Simić

PSI
ERGstatus plesni teatar
 

„Pas (Canis lupus familiaris) je pripitomljeni sisar iz porodice Canidae. Psi, kao i ljudi, su visoko društvena bića i ta sličnost ih je vremenom zbližila i omogućila psima jedinstvenu poziciju u životu čoveka. Lojalnost i posvećenost koju psi demonstriraju kao deo njihovog prirodnog instinkta unutar čopora, približno odražava ljudsku ideju o ljubavi, zbog čega ih mnogi vlasnici smatraju kao punopravne članove porodice. Isto tako, psi izgleda da vide svoje vlasnike kao članove svog čopora.“ (Wikipedia)

 

Psi žive sa ljudima na mnogo načina – oni su „čovekov najbolji prijatelj“, hrana servirana na finom porcelanskom tanjiru ili prljava životinja koju treba ubiti i ostaviti „kao psa“ na ulici.
U osnovnoj podeli pozicija, obično se zna ko je pas a ko vlasnik. Kada se desi zamena i čovek bude odvojen od svoje ljudske i stavljen u pseću poziciju, da li se probudi u njemu i pseća priroda? Da li se sa svakom takvom zamenom, ljudsko društvo polako menja u pseću zajednicu? Da li se onda kultura nasilja prihvata kao novi obrazac u društvu i predaje novim generacijama? U svakom slučaju, posledice su dramatične kada se nasilje vrati onima koji su ga hranili.

 

Marko Pejović