Primary tabs

[tribina] Policy forum: Otvoreni prostoru, u perspektivi / platforma 9,81 i SU Operacija Grad / 7.12. u 17h / Kino Mosor, Zagreb

Podaci: 

ponedeljak, 7. prosinca, 17:00
Društveni centar Kino Mosor (Zvonimirova 63)

POLICY FORUM
OTVORENI PROSTORI, U PERSPEKTIVI

 

Platforma 9,81 i SU Operacija Grad
pozivaju na tribinu o perspektivama izvedbenih prostora za nezavisne

 

...Govore:
Nataša Rajković (Kultura promjene Studentskog centra)
Emina Višnić (POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade)
Mirna Žagar (Zagrebački plesni centar) i
Vladimir Stojsavljević, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport
Moderira: Dea Vidović

 

 

U proteklih nekoliko godina u Zagrebu je revitalizirano ili otvoreno nekoliko prostora i institucija koji su barem donekle odgovorili na vječitu nedaću nezavisnih kazališnih i plesnih stvaratelja, ali i drugih aktera nezavisne kulture – nedostatak prostora u kojima bi mogli producirati i predstavljati svoj rad. To su prije svega Kultura promjene SC-a, Zagrebački plesni centar te POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, ali i drugi prostori kao što su Društveni centar Kino Mosor i Autonomni kulturni centar Medika. Te institucije i ti prostiri odraz su nastojanja - vizije, zahtjeva i napora - nezavisne kulturne scene, tog najdinamičnijeg dijela gradske kulture, da se osiguraju makar elementarni infrastrukturni uvjeti za bogatu nezavisnu kulturnu proizvodnju.

 

Ovom tribinom želimo otvoriti razgovor između predstavnika tih prostora i institucija, nezavisne scene i gradske uprave o trenutnom stanju, održivosti i perspektivama razvoja nezavisne kazališne i plesne produkcije, a s posebnim naglaskom na ulogu ovih prostora. Kroz razgovor ćemo pokušati sagledati uvjete i modele rada ovih prostora te različite aspekte njihova djelovanja u cilju osiguravanja kvalitetne podrške nezavisnoj sceni. Govorit će se i o tome kako Grad Zagreb kroz svoje politike i strategije može pratiti i poticati razvoj nezavisne scene, o ograničenjima i mogućnostima u ovim specifičnim vremenima, o tome kako bismo mogli zajedničkim naporima srednjeročno osigurati održivost te infrastrukture i otvoriti perspektive daljnjeg razvoja nezavisne kulturne produkcije u Zagrebu.

 

 


 

Tribina "Otvoreni prostori u perspektivi" dio je serije predavanja i razgovora "Kultura i kvadratura" koju organiziraju Platforma 9,81 – institut za istraživanja u arhitekturi i Savez udruga Operacija grad.

Realizirano uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.