Primary tabs

[izložba i razgovor] DIZAJN ČASOPISA FRAKCIJA (1996-2010) – TKH (2001-2010) / 18. 12. u 18h / MKM, Beograd

Podaci: 

subota 18. decembar u 18h
Magacin u Kraljevića Marka 4

Teorija koja Hoda vas poziva na razgovor i izložbu

“Dizajn časopisa Frakcija (1996-2010) – TkH(2001-2010)”

 

 

Izložba se sastoji od gostovanja izložbe održane u Zagrebu početkom godine, “Frakcija 1996-2010”, kustosa Maroja Mrduljaša, Ivane Ivković i Dejana Dragosavca Rute, trenutnog dizajnera Frakcije, i izložbe izdanja TkH platforme od 2001. do 2010. godine, koncipirane i realizovane za ovu priliku.

 

Izloženi materijal prikazuje dizajnerska i likovna rešenja ovih časopisa koji kritički i aktivistički pristupaju teoriji performansa i izvođačkih umetnosti. Dizajn karakterističan za oba časopisa nije samo estetsko pitanje niti dekoracija teorijskog sadržaja, već integralni deo značenja poetike i politike pojedinačnih brojeva kao i časopisa u celini. Izdanja i vizuelna dokumentacija će biti izloženi i dostupni publici kroz prostornu instalaciju umetnice i dizajnerke Katarine Popović “Tiraž”, koja je dizajnerka časopisa i ostalih publikacija TkH platforme.

 

Razgovor će biti posvećen predstavljanju najnovijih izdanja Frakcije “Curating Performing Arts” i TkHa “Iscrpljujući nematerijalni rad u izvedbi“ izdatog u saradnji TkHa sa Les laboratoires u okviru projekta “How to Do Things by Theory”, koji TkH platforma realizuje u kulturnom centru Les laboratoires d’Aubervilliers iz Pariza, od januara 2010. do decembra 2012. godine. Ovаj projekаt zаmišljen je kаo dugoročnа inicijаtivа teorijskog aktivizma i izvođenja teorije karakterističnih za TkH platformu.

 

Jedna od tema razgovora je i neizvesna budućnost ovih stručnih časopisa iz regiona, koji se i pored vidljivosti i priznanja u regionalnom i internacionalnom kontekstu i dalje pitaju o tome da li su i kome potrebni.

 

Učesnici i saradnici na događaju: Ana Vujanović, Miško Šuvaković, Marta Popivoda, Siniša Ilić, Bojana Cvejić, Dragana Jovović, Bojan Đorđev, Jelena Knežević i Ivana Ivković.