Primary tabs

[plesni teatar] TANATOS / grupa "Hajde da..." / četvrtak, 23. 12. u 20h / REX, Beograd

Podaci: 

četvrtak 23. decembar u 20h
REX, Jevrejska 16

ucesnici: 

Autori i učesnici:
Koreografija i kostim: Boris Čakširan
Dramaturgija: Marko Pejović
Muzika: Aleksandra Đokić
Scenografija: Ivana Krnjić
Igraju: Jelena Stojiljković, Jovana Rakić Kiselčić, Ljudevit Kolar, Miodrag Tasić, Novica Kostić, Željko Vukelić
Partner na projektu: Centar za ratnu traumu
Koprodukcija - Grupa „Hajde da..." i Kulturni centar REX
Pokrovitelj: Skupština grada Beograda, Sekretarijat za kulturu

Predstava Tanatos je deo projekta „Dan posle“ koji su pokrenuli Grupa „Hajde da...“ (Beograd) i Centar za ratnu traumu (Novi Sad)

 

 

Predstava Tanatos je deo projekta „Dan posle" koji su pokrenuli Grupa „Hajde da..." (Beograd) i Centar za ratnu traumu (Novi Sad). Projekat je namenjen mladim umetnicima i veteranima ratova 1991-1999. Smatramo da veterani imaju dragoceno razumevanje prošlosti i posledica do kojih neke odluke mogu da dovedu. Sa druge strane, mladi su više zagledani u budućnosti i imaju nadu da ih tamo čeka nešto bolje.
Mislimo da susret mladih umetnika i ratnih veterana (dve koncepcije života koje se najčešće razlikuju, ali mogu da se nadopunjuju) može da bude plodonosan. Želimo da kroz niz aktivnosti podstaknemo dijalog o tome kako mogu da sarađuju u umetnosti i u drugim oblicima (društvenog) života. Sa tim ciljem smo nakon radionica fizičkog teatra, pokrenuli i rad na pozorišnoj predstavi.

 

 

Kada srce prestane sa radom počinje umiranje. Ostavljene bez kiseonika ćelije se "gase". Dođu neke godine kada se u društvenim DNK lancima, neuronima, srčanim zaliscima... desi to isto odustajanje. Bez jasne svesti, društvo se opredeli za smrt. Simptomi su očiti, ali se duša opire ideji da će upravo tamo stići. Destrukcija i odsustvo saosećanja su nepobitan dokaz da je nešto unutra, u humanom sklopu, odustalo od borbe.
Psihoanaliza je pretpostavila da je Tanatos (nagon smrti) u osnovi tog prepuštanja. Prisutan je od rođenja, praktično sa prvim udahom. Tokom života se pojavljuje u raznim formama. U ranim mitološkim prikazima, Tanatos je (kao bog smrti) predstavljen sa mačem. Njegov dolazak su pratili bol i tuga. Kasnije je prikazivan kao krilati dečak ili mladić. Imao je srce od gvožđa, crna krila i često je nosio leptira.
Da li smo kroz život vođeni Tanatosom ili negde, u nekom krajičku, postoji nada da je čovek sposoban da izađe iz mraka i ne prepusti se smrti?