Primary tabs

[ilegalni_bioskop] Isus iz Montreala / Denys Arcand / nedelja, 9. januar u 18h / MKM, Beograd

Podaci: 

nedelja, 9. januar u 18h
Magacin u Kraljevića Marka 4

TkH-centar u okviru projekta [ilegalni_bioskop]
poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

 

Jésus de Montréal (Isus iz Montreala), 1989, CA, 118min
režija: Denys Arcand
jezik: francuski sa engleskim titlom
predstavlja: Bojan Đorđev

 

Sveštenik jedne katoličke crkve u Montrealu naručuje od grupe opskurnih glumaca da osavremene godišnji crkveni komad Muke Isusove (Pasija). Predstava postiže veliki uspeh ali i zabranu crkve zbog slobodnijeg istorijskog tumačenja Isusovog života. Glumac koji glumi Isusa, a koji je i vođa i reditelj trupe, uskoro otkriva kako ova predstava polako počinje da utiče na njegov život do te mere da je do kraja filma sve teže reći gde se završava ličnost glumca a gde počinje uloga.

 

Isus iz Montreala reditelja Denysa Arcanda je verovatno najprepoznatljivije ostvarenja kvebečke (Quebec, Kanada) kinematografije iz 1980ih. Kroz nedaće trupe, njihov sukob sa crkvom i klišee pozorišnog miljea i tzv. kreativne industrije reditelj istovremeno sprovodi lucidnu kritiku licemerja i tiranije crkve ali i vulgarnosti konzumerističkog društva oličene u advertajzingu i šoubiznisu. Arcand kroz film vešto transponuje samu legendu o Isusu u savremene društvene okolnosti tako da i mimo predstave gotovo svaka scena u filmu jeste savremeni ekvivalent neke od priča iz Isusovog života.

 

Film je postigao veliki internacionalni uspeh – dvostruko je nagrađen na Kanskom festivalu 1989. i nominovan je za Nagradu američke filmske akademije Oskar za najbolji strani film, ali je kritika ostala podeljena i to uglavnom oko Arcandovog tipičnog high-brow intelektualnog humora (parfem inspirisan Kunderom, i sl...) koji je po nekima najveća vrednost filma a po drugima snobovština; i oko izvedbe glavnog glumca (Lothaire Blouteau) pristup ulozi Daniela/Isusa jedni kuju u zvezde dok drugi smatraju za potpuni promašaj.

 

Bojan Đorđev

trejler

http://www.youtube.com/watch?v=YXqJyR67Uis 

 


Ulaz na sve projekcije ilegalnog_bioskopa je besplatan!
Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama pošaljite mail na
tkh@tkh-generator.net
Predloge filmova za sledeći mesec šaljite na bojan.djordjev@tkh-generator.net
Program <illegal_cinema> u Les Laboratoires d'Aubervilliers u Parizu
možete pratiti na http://tiny.cc/LLilegal