Primary tabs

[ilegalni bioskop] Ritam zločina / Zoran Tadić / nedelja 16. januar u 18h / MKM, Beograd

Podaci: 

nedelja 16. januar u 18h
Magacin u Kraljevića Marka 4

TkH-centar u okviru projekta [ilegalni_bioskop]

poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

 

 

Ritam Zločina, 1981, SFRJ, 88 minuta

režija: Zoran Tadić, scenario: Pavao Pavličić

predstavlja: Siniša Ilić

 

 

Radnja se dešava u starom zagrebačkom naselju Trnje, Paromlinskoj ulici br. 87, 1981 godine u trenutku urbanizacije tog kvarta. Ivica, nastavnik geografije i istorije u osnovnoj školi, prima kao podstanara u svojoj staroj kući koja je predviđena za rušenje, penzionera, geodeta, Fabijana. Fabijan mu uskoro otkriva svoj hobi: precizno statističko praćenje ritma zločina u Trnju i u Zagrebu. Ivica je u početku zainteresovan za ovaj bizarni hobi, ali potom i impresioniran kada Fabijan predvidi nekoliko zločina u susedstvu. Međutim, ritam iznenada biva narušen i Fabijan zaključuje da se sprema katastrofa ako se ponovno ne uspostavi pravilan ritam, što se može samo njegovim ubrzanjem.

 

Zoran Tadić je filmski, televizijski i režiser dokumentarnih filmova. Na igranom filmu debituje 1981. sa Ritmom zločina, koji ostaje njegov najznačajniji film. Scenario za film piše Pavao Pavličić kojega sa Tadićem veže pijateljstvo od studentskih dana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. To je početak plodonosne saradnje, jer će Pavličić pisati scenarije za sve Tadićeve igrane filmove – njih ukupno sedam. Takođe Ritam zločina utvrđuje žanr krimića (trilera) kojem će Tadić ostati dosledan isto kao što će verno sarađivati sa snimateljem Goranom Trbuljakom i glumcem Fabijanom Šovagovićem.

 

Pavao Pavličić je hrvatski književnik istaknut po pisanju kriminalističkih romana za decu i odrasle. U Pavličićevoj novelističkoj fazi (treća zbirka pripovedaka Dobri duh Zagreba čije celine je deo i Ritam zločina) primećena je promena u njegovom pisanju koja je postala i njegova trajna odlika: mešanje fantastike i postupaka karakterističnih za kriminalistički roman. U osnovi većine Pavličićevih romana je struktura enigme, a fantastične elemente koristi pri stvaranju zapleta.

Siniša Ilić

 

Tekst Ante Peterlića RITAM ZLOČINA ZORANA TADIĆA — RAZMIŠLJANJA O ŽANRU na:  http://www.hfs.hr/hfs/zapis_clanak_detail.asp?sif=1599

 

 


Ulaz na sve projekcije ilegalnog_bioskopa je besplatan!
Ukoliko želite da budete obavešteni o nedeljnim projekcijama pošaljite mail na
tkh@tkh-generator.net
Predloge filmova za sledeći mesec šaljite na bojan.djordjev@tkh-generator.net
Program <illegal_cinema> u Les Laboratoires d'Aubervilliers u Parizu
možete pratiti na http://tiny.cc/LLilegal