Primary tabs

[ilegalni_bioskop] ISUSOV ŽIVOT / Bruno Dumont / 22. mart, 18:00

Podaci: 

Režija: Bruno Dumont
Uloge: David Douche, Marjorie Cottreel, Kader Chaatouf
Trajanje: 97 min
Jezik: francuski sa engleskim titlom
Predstavlja: Sinisa Ilic


Nedelja, 22. mart, 18:00
Magacin u Kraljevica Marka br.4

TkH-centar u okviru projekta [ilegalni_bioskop]
poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

 

ISUSOV ŽIVOT (1997, FRA )
 

 

Bruno Dumont je rođen u Francuskoj 1958, predavao filozofiju i režirao promotivne filmove za lokalne firme, pre početka bavljenja režijom. “Isusov život” je Dumontov prvi film, socijalna drama o savremnom životu u provinciji na severu Francuske. Fredi i grupa nezposlenih mladih voze motore i usmeravaju negativna osećanja prema arapskim imigrantima. Fredi je u vezi sa Marie lokalnom prodavčicom koju prosi mladi Arapin. Posle te “provokacije” Fredi i prijatelji odlučuju da kazne Arapina…

 

Film je dobitnik 9 nagrada, među kojima je i specijana nagrada žirija u Kanu. Glumci, kao i u drugim Dumontovim filmovima su naturšcici/neprofesionalni glumci u maniru De Sike i Bressona. Dumontovi filmovi smatraju se za “umetničke filmove” zbog karakterističnih dugih kadrova, krupnih planova ljudskog tela, i tema koje se bave ekstremnim emocijama, nasiljem i ljudskom seksualnošću.
O svojim filmovima Dumont kaže: “… iz filma izbacujem svaku konvenciju romantike. Film je o banalnosti para. O dosadi, predosećanjima, besu, pomirenju. O svim takozvanim trivijama, detaljima veze koje stavljam u fokus… “
Ovde Dumont govori o svom prvom filmu snimljenom u Americi "Twentynine Palms" ,ali se postupak brutalnog prikazivanja realnosti i međuljudskih odnosa lišenih romantike može primetiti i u ostalim filmovima.
Njegov rad se uz filomve François Ozon, Gaspar Noé, Catherine Breillat, Claire Denis povezuje sa New French Extremity filmovima, karakterističnim za francusku kinematografiju 2000 tih godina.

 

Sinisa Ilic