Primary tabs

[ilegalni_bioskop] BRAT AUTSAJDER - ŽIVOT BEJARDA RASTINA / Nancy D. Kates, Bennett Singer / 29. mart, 18:00

Podaci: 

Režija: Nancy D. Kates, Bennett Singer
Trajanje: 83 min
Jezik: engleski
Predstavlja: Boris Milicevic


Nedelja, 29. mart, 18:00
Magacin u Kraljevica Marka br.4

TkH-centar u okviru projekta [ilegalni_bioskop]
poziva Vas na projekciju sa diskusijom o filmu:

 

 

BRAT AUTSAJDER-ŽIVOT BEJARDA RASTINA

(2002, USA )
 

 

Mnogo pre nego sto je Martin Luter King postao heroj nacije, Bejard Rastin je svakodnevno rizikovao zivot i bukvalno izlagao svoje telo na frontu za rasnu jednakost. Rastinova posvećenost pacifizmu i vizionarsko zagovaranje Gandijevskog nenasilja stvorilo je od njega predvodnika tokom 40-ih i definisalo Kingovu ideju 50-ih proslog veka.

Tokom sezdesetogodisnje aktivisticke karijere, Rastin je stvorio mnoge strategije koje su osnazile pokret za ljudska prava. Ali, njegova otvorena homoseksualnost naterala ga je da ostane u senci, stvarajuci od njega "brata autsajdera".

Rastin je organizovao 1963. godine Mars na Vasington koji je kulminirao govorom "Imam san (I Have a Dream)" Martina Lutera Kinga. Mars na Vasington bio je prekretnica u pokretu za oslobadjanje crnaca u Americi i najveci protest koje su SAD do tada dozivele. Belci i crnci svih uzrasta marsirali su zajedno za prava svih Amerikanaca. Procenjuje se da je na skupu bilo izmedju 250 i 500 hiljada ljudi.

Trideset godina kasnije na istom mestu je odrzan Mars na Vasington za jednaka prava i oslobadjanje lezbejki, gejeva i biseksualnih osoba. Policijske procene su govorile da je na skupu bilo izmedju 300.000 (federalna) i 1,1 milion ljudi (policija Distrikta Kolumbija), a neki od organizatora su tvrdili da ih je bilo dva miliona. U svakom slucaju, ovo je najveci gradjanski protest ikad odrzan u SAD.

Film "Brat autsajder" je nezaobilazni dokument o Americi u drugoj polovini dvadesetog veka i o coveku koji je, iako radeci iz drugog plana, neprocenjivo doprineo oslobadjanju crnaca u Americi i inspirisao pokrete za oslobodjenje svih potlacenih. Film o coveku koji je utro put mnogima, od Harvi Milka do Baraka Obame.

 

Boris Milicevic