Primary tabs

[performans] ACTING AS ALIENS / Gazira Babeli / 3-15.11.2009. / galerija Kapelica in Second Life / Ljubljana (Si)

Podaci: 

Cankarjev dom, predavalnica M3/M4
in simulator umetnosti in predstav Odyssey: http://slurl.com/secondlife/Odyssey/122/45/25/
2. november 2009, ob 19:00 (10.00 Second Life Time)
in
Galerija Kapelica, Ljubljana (Slovenija)
3.–15. november 2009
Odprtje in performans: Torek, 3. november ob 21.00

Gazira Babeli in Patrick Lichty
ACTING AS ALIENS
Poti performativne umetnosti v digitalnih realnostih
Javno predavanje / Vstop prost
Moderator: Domenico Quaranta
Cankarjev dom, predavalnica M3/M4
in simulator umetnosti in predstav Odyssey: http://slurl.com/secondlife/Odyssey/122/45/25/
2. november 2009, ob 19:00 (10.00 Second Life Time)

 

Kaj se zgodi s predstavo, ko je kraj računalniški zaslon, čas pa lahko še najbolje opišemo kot brezčasnost izkustva pred tem zaslonom tako v vlogi performerja kot v vlogi gledalca? Ko se realnost umakne v ozadje in jo zamenja simulirani scenarij, kjer fizikalni zakoni ne veljajo več in je mogoče skorajda vse? Ko telo samo postane programski (in kulturni) konstrukt? Ob razstavi Gazire Babeli, umetnice iz Second Lifa, ki jo bo gostila galerija Kapelica v Ljubljani, bo ta okrogla miza poskušala odgovoriti na omenjena vprašanja s pomočjo nekaj izmed najpomembnejših izvajalcev in teoretikov na tem področju. Iz seminarske sobe bo kustos Domenico Quaranta moderiral okroglo mizo, na kateri se bodo izmenjavali teoretski diskurzi in predstave.

 

Sodelovali bodo: Helfe Inhen, upravnik simulatorja umetnosti in predstav Odyssey, kraja, kjer se zbira najdejavnejša skupnost umetnikov v Second Lifu in kjer se bo odvila tudi naša okrogla miza; Patrick Lichty, umetnik, teoretik, kustos in (kot Man Michinaga) ustanovitveni član skupine Second Front, ki se ukvarja s scenskimi umetnostmi; Gazira Babeli; drugi člani skupnosti Odyssey ...

 

in

 

Gazira Babeli: ACTING AS ALIENS
www.aksioma.org/gaz

Galerija Kapelica, Ljubljana (Slovenija)
3.–15. november 2009

Odprtje in performans: Torek, 3. november ob 21.00

Kustos: Domenico Quaranta

 

Zavod Aksioma in Galerija Kapelica ponosno napovedujeta “Gazira Babeli: Acting as Aliens”, prvo samostojno razstavo avatarske umetnice Gazire Babeli v Sloveniji. Gazira Babeli, svetovno znana po svoji dejavnosti v digitalni realnosti Second Lifa, se je tam rodila spomladi leta 2006. Je lik iz Matrice, nekje med Prerokinjo in Neom. Njeno delovanje so poimenovali hrošč, virus, performans ali umetnost; mi bi lahko o njenem delu rekli, da subvertira tradicionalne predstave o prostoru, času, telesu, identiteti in vedenju, ki jih pridobivamo iz vsakdanjih izkušenj.

 

Predstava si sposoja naslov pri otvoritvenem performansu, v katerem si bosta Gazira in občinstvo delila isti prostor in igrala z materialnimi sredstvi v še nikoli videnem prepletu digitalne in fizične realnosti. Ostanki performansa bodo po dogodku razstavljeni.
Razstava bo vključevala tudi obsežno videodokumentacijo prejšnjih Gazirinih del, med drugim performansa 7UP (2008), peklenske pomaranče dvanajstih mikroperformansov, fascinantne mešanice burleske in fluxusovskih partitur, ustvarjene v sodelovanju s Patrickom Lichtyjem. Predstavljeni bosta tudi dve povsem novi deli, v katerih samostoječa hiška – naj gre za puščavo ali zapor– zraste okrog likov, ki se vedejo nenavadno, repetitivno, včasih tudi destruktivno.

 

Pozornejše slovensko občinstvo se gotovo spomni vdora Gazire Babeli ob odprtju razstave "Zbirke medijske umetnosti Moderne galerije" v Second Lifu, v okviru programa Gostimo Moderno galerijo! V omenjenem performansu se je lotila kar množenja same sebe – nazadnje je približno 15 Gazir Babeli med odprtjem razstavnega gostovanja Moderne galerije brezglavo divjalo po virtualnih kvadratnih metrih Noema Art Gallery in, kričeč "Kje je razstava?", s kladivi mahalo po glavah obiskovalcev ter iz njih izvabljalo buške.

 

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Soproducent: Zavod K6/4 / Galerija Kapelica